17. Zlati znak Občine Krško

Ob prazniku občine Krško je bila na stadionu Matije Gubca že tradicionalna dirka za ZLATI ZNAK občine Krško in BABIČEV POKAL. Norvežan Rune Holta, Američan Ronnie Correy in Poljak Dera, so tik pred dirko odpovedali svoj nastop, kjub temu pa je okrog 5.000 gledalcev uživalo v izrednih vožnjah mojstrov speedwaya. In še nekaj je zelo pomembno: kljub drznim vožnjam, je dirka minila brez enega samega padca!

Tokrat so tudi naši tekmovalci igrali glavno vlogo. Predvsem Ferjan je bil zvezda večera, saj je za Avstralcem Wiltshirom postal drugi dvojni zmagovalec (zlati znak in Babičev pokal) v zgodovini tega tekmovanja. Matejev nastop je bil najprej pod vprašajem, vendar so njegove zmage in veliko število njegovih privržencev na koncu le prepričale organizatorje, da so mu poslali vabilo za dirko. Ker je še prejšnji večer dirkal v angleškem Oxfordu, je v soboto (na dan dirke) ob pol dveh popoldne priletel na brniško letališče. Kljub temu, da njegovo zdravstveno stanje ni bilo najboljše (še vedno je imel vročino, bolela pa sta ga zob in grlo) pa se je takoj po prihodu domov lotil priprave svojih motorjev. Na stadion Matije Gubca je prispel malo pred iztekom časa za tehnični pregled.

Na dirki pa je Matej blestel. V 15. vožnji ga je sicer premagal mali Danec Clausen. Matej je sicer bolje štartal in povedel, v tretjem krogu pa ga je Clausen prehitel po zunanji strani. “Vozil sem po sredini steze, čeprav bi moral še bolj zunaj. Morda sem naredil tudi drugo napako, ker nisem gledal nazaj,” je po porazu razmišljal Matej. V dodatni vožnji za zmago pa Matej napake ni več ponovil in se tako na najlepši možni način oddolžil odličnemu Dancu.

Najboljših osem se je potem v dveh polfinalih in finalu pomerilo še v dirki za 7. Babičev pokal. V prvem polfinalu je Parkerju štart bolje uspel, kot Ferjanu, ki je dejal, da ta večer notranja pozicija ni bila najboljša. Matej je potem do cilja napadal Avstralca, vendar je dirko končal ‘samo’ na drugem mestu, ki pa ga je kljub temu pripeljalo v finale. V zadnjem nastopu sobotnega večera pa se je Matej oddolžil tudi Parkerju, ki tokrat ni mogel ogroziti njegove zmage. “Vročina in premalo hrane, ker zaradi grla ne morem jesti, sta me kar precej zdelala, tako da sem v zadnjem krogu zmanjšal hitrost. Zelo sem vesel današnjih zmag. Hvala vsem članom mojega kluba HOPLA in seveda vsem ostalim gledalcem, ki so navijali zame in mi pomagali do zmag,” se je po uspehu veselil Matej. Po dirki se je množica mladih še dolgo gnetla okrog Matejevega kombija in čakala na njegovo sliko ali plakat!

Odličen je bil tudi naš drugi predstavnik Izak Šantej, ki je tudi nastopal z nezaceljeno poškodbo kolena. Na dirki za zlati znak je le za las zgrešil tretje mesto, v polfinalu Babičevega pokala pa je premagal tudi Clausena, v finalu pa žal ni ponovil vožnje iz polfinala.

Roman Špitaler se je tudi zelo trudil, enkrat je z odličnim štartom celo povedel, potem pa se je pokazalo, da Roman nima dovolj dirk, da bi se lahko kosal z odličnimi tujci.

Razočarala sta lanski zmagovalec zlatega znaka Danec Pedersen in lanski zmagovalec Babičevega pokala Madžar Tihanyi. Na koncu pa je tudi Italijan Maida upravičeno zmajeval z glavo, saj je zbral vsega skupaj 5 točk.

Nazaj

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja