Vestnik nasveti

Pretlačena radičeva juha

300 g radiča, 60 g čebule, 180 g zelene, 80 g korenja, 100 g krompirja, 50 g masla, 10 g hrena, 5 g česna, 10 cl sladke smetane, sol, poper

Čebulo narežemo na kocke, prav tako zeleno, korenje in krompir. Vse skupaj na olju v kozici rahlo prepražimo, nato dodamo sesekljan česen in nastrgan hren. Premešamo, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Počasi kuhamo. Posebej v majhni količini slane vode prevremo narezan radič, ga odcedimo in dodamo juhi. Ko je zelenjava kuhana, juho pretlačimo. Ponovno pristavimo, dodamo smetano, prevremo in ponudimo z opečenim belim kruhom.

Telečji medaljon v kakijevi omaki

720 g telečjega fileja, 8 cl olja, 10 g sladkorja, 80 g skute, 280 g kakija, 15 cl belega vina, 12 cl sladke smetane, sol, poper

Telečji file narežemo na tanke rezine, ki jih na deski rahlo potolčemo, solimo in popramo. Olje v kozici segrejemo in na njem opečemo rezine mesa oziroma medaljone. Preložimo jih v drugo posodo, na preostanku maščobe pa karameliziramo sladkor, zalijemo z vinom in prevremo. Dodamo pretlačeno skuto ter olupljen in na kocke narezan kaki. Premešamo, dodamo meso, pokrijemo in dušimo pet minut. Zalijemo s sladko smetano in prevremo. Meso poberemo iz omake in na toplem shranimo. Omako pretlačimo, če je pregosta, jo zalijemo z mlekom in prevremo. Vročo prelijemo po mesu in ponudimo.

Cukinijev puding

60 g ovsene moke, 2 rumenjaka, 12 cl sladke smetane, sol, poper, 250 g cukinov, 30 g masla, 2 beljaka

Ovseno moko, rumenjake, sladko smetano, sol in poper zmešamo. Pustimo stati 20 minut. Med tem cukine olupimo, grobo naribamo in na maslu zdušimo. Ohlajene dodamo pripravljeni mešanici. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo primešamo. Pripravljen puding damo v z maslom namazane in pomokane porcijske oziroma večporcijske modele. Napolnjene modele pokrijemo z alufolijo in robove dobro stisnemo. Položimo jih v kozico z vodo, ki sega do 2/3 modela. Kozico pokrijemo in počasi kuhamo 25 minut, nato modelčke poberemo iz vode, vsebino pa zvrnemo na krožnik k mesu z omako.

Šarkelj z bučnim semenom

14 cl mleka, 20 g kvasa, 10 g kristalnega sladkorja, 120 g margarine, 100 g sladkorja v prahu, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, 3 rumenjaki, 320 g mehke moke, limonina lupina, ščep soli, 60 g čokolade, 70 g bučnih semen

Iz mleka, kvasa in kristalnega sladkorja pristavimo kvasec in pustimo, da vzhaja. Margarino, vanilin sladkor in sladkor v prahu penasto umešamo, postopoma dodajamo jajce in rumenjake ter ponovno mešamo do penastega. Vzhajani kvasec pomešamo z rumenjakovo maso, limonino lupino, soljo in moko. Stepamo toliko časa, da se pojavijo mehurčki in testo dobi svilnat lesk. Nato testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut. Testo s kuhalnico ponovno stepamo. Na koncu dodamo grobo sesekljano čokolado in prav tako sesekljano bučno seme. Enakomerno pregnetemo. S testom napolnimo pomaščen in pomokan model za šarkelj – sega naj do polovice modela. Na toplem naj še enkrat vzhaja 15 minut. Pečemo 50 minut pri 175 ° C. Po potrebi ga pokrijemo z alu folijo, da površina ne bo preveč zapečena. Ko je šarkelj pečen, še vročega zvrnemo na kuhinjsko desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Režemo popolnoma ohlajenega.

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja