Zakaj je dobro znati nemško?

Nemščina je drugi najpogosteje govorjeni jezik v Evropi, ki odpira možnosti za zaposlitev v četrtem najbolj razširjenem gospodarstvu na svetu in zahteva več kot 130 milijonov domačih govorcev. Razlogi za učenje tega izzivalnega jezika so tako številni, da bi lahko verjetno napisali celotno knjigo, vendar pa jih bomo izpostavili samo pet (ok, morda šest). Za kvalitetno in pravilno učenje pa priporočamo katerega izmed Karnionovih programov tukaj: https://www.karnion.si/tecaj-nemscine/ , kjer boste skupaj s profesionalnimi predavatelji osvojili nemščino v kratkem času. Brez nadaljnjega dolgovezenja , vam predstavljamo naše glavne razloge za učenje nemščine :

1. razlog: Nemški in angleški jezik si delita isto jezikovno osnovo
Angleščina je uvrščena med germanske jezike, in se je razvil iz nemškega jezika! Čeprav so latinski in francoski jeziki več stoletij imeli velik vpliv na razvoj angleščine, je nemški jezik še vedno obravnavan kot „dedek“ angleškega jezika!

Ta bližina jezikove osnove pomeni, da imajo angleški govorci prednost pri osvajanju osnov, ko se začnejo učiti nemščino. Dejansko ima 26% angleškega besednjaka skupne točke oziroma izhajajo iz nemškega jezika. Več jezikov je zaželeno, da jih usvojite, med katerimi je definitivno na prvem mestu angleščina. Tudi drugi jeziki kot so francoski in španski jezik, so priljubljeni izbori. Je pa zaradi podobnosti med angleščino in nemščino, gotovo vredno razmisliti o znanju nemškega jezika, saj je le-ta »dedni jezik« angleščine, zaradi česar se ga je predvsem lažje naučiti.

2. razlog: odkrijte novo stran sebe
Številni učenci jezikov potrjujejo, da imajo v različnih jezikih nekoliko drugačne osebnosti . Različne intonacije, poudarki in geste so neločljivo povezani z jezikom. Pri tem je treba prilagoditi način, kako se jezik naravno obnaša v družabnih okoljih. V nemščini to pomeni biti neposreden. To lahko zveni nekoliko zastrašujoče, vendar ne skrbite! Opazili boste postopne, organske spremembe, ko boste postali bolj usposobljeni pri izražanju sebe na nove načine in skozi različne vidike vaše osebnosti.

3. razlog: Oktoberfest je bolj zabavnen, če govoriš nemško
Da, v Nemčijo lahko prispete kot turist, ne da bi govorili veliko nemško, in zagotovo boste lahko nosili „Dirndl“ ali „Lederhosen“, in s tem izgledali bavarsko, vendar brez razumevanja jezika v govorjenem okolju, se ne morete popolnoma povezati z okoljem, ki ga obiskujete. Če govorimo z ljudmi v njihovem jeziku in se jim tako na področju kulturne približamo, je to edini pravi način, da vstopimo v njihov svet razumevanja, dojemanja.

Obrazložitev 4: “Ich bin ein Berliner”
Ko je JFK v svojem slavnem govoru leta 1963 omenil glavno mesto Nemčije, je le to od hladne vojne postalo kulturno žarišče. Iščete novo poklicno avanturo? Nemčija ima eno najmočnejših gospodarstev na svetu, njena večja mesta, kot so Berlin, Hamburg in München, pritegnejo vrhunske talente iz celega sveta na področju inženiringa, zabave, razvoja programske opreme, založništva in umetnosti.

Razlog 5: Bodite „brainiac“
Nemščina je pomemben jezik na področju filozofije, znanosti, zgodovine, literature in umetnosti. Ljudje, ki študirajo na teh področjih, pogosto ugotovijo, da je razumevanje nemščine predpogoj. Tudi, če svojega znanja nemškega jezika ne uporabite za takšne zahtevne dejavnosti kot so magisterij in doktorat, je učenje drugega jezika preprosto dobro za vaše možgane. Zanje in učenje drugega jezika je pokazala, da izboljšuje spomin, spretnosti za reševanje problemov, abstraktno sklepanje, empatijo in celo odloži začetek demence! A ni to res dober razlog, da bi se naučili drugega jezika?

Razlog 6: Odkrijte svojo dediščino
Več kot 15% Američanov ima prednike iz Nemčije. Če vas zanima ponovno povezovanje z vašimi koreninami, ni globljega in bolj neposrednega načina kot z učenja jezika vašega prednika.

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja